Thursday, October 15, 2009

UMNO : SUDAHKAH BERSEDIA UNTUK DI TRANSFORMASIKAN?

Apabila Najib berkata “I think we have come to a stage where UMNO is seen as party which looks after the welfare and well-being of all Malaysians”. Ini memberi satu mesej bahawa UMNO akan bergerak kearah satu “transformasi” kerana ia bukan lagi satu parti yang hanya berfokas kepada perjuangan Melayu sahaja tetapi perjuangannya juga akan memberi kesan yang positif kepada seluruh masyarakat Malaysia. Katanya lagi “It does not mean that we concentrate on our members only, although our members are important. We must have capacity and wisdom to expand what we can do in terms of delivering our message and fulfilling all the aspirations and resolving the problems of the people as a whole” . Kata-kata Najib amat relevan dengan apa yang menjadi tuntutan sekarang iaitu UMNO boleh menjadi “the champion kepada Melayu” tetapi UMNO juga harus menjadi “the champion kepada orang bukan Melayu”.

Maknanya di sini bukannya UMNO terpaksa mengorbankan perjuangannya semangat 1946nya tetapi ia hanya menuntut untuk UMNO berkongsi perjuangannya bersama dengan orang bukan Melayu. Ia membawa maksud seperti apa yang di katakan oleh Najib “... we have come to a stage where UMNO is seen as party which looks after the welfare and well-being of all Malaysians”. Inilah “transformasi” pertama ia wajib dimainkan oleh UMNO dalam menjawab persoalan samada UMNO boleh berubah ataupun tidak. Kata Najib “Kita tidak boleh melakukan apa yang dinyatakan sebagai “zero-one-game”,maknanya kalau kita buat sesuatu untuk orang Melayu,kita menjejaskan,menyinggung perasaan yang lain....”

Presiden UMNO telah memulakan langkah kearah “transformasi” tersebut sejak mula beliau mengambil alih pemerintahan Negara,dengan membawa gagasan 1 MALAYSIA. Kemudiannya pada penghimpunan UMNO pada 13-16 Oktober ini Najib akan meneruskan agendanya “transformasinya” kepada UMNO melalui beberapa pindaan perlembagaan UMNO termasuk yang paling utama ialah mengenai kaedah baru pemilihan kepimpinan UMNO. Kata Najib “Bahawa UMNO adalah parti yang sanggup berubah ikut keadaan semasa dan kita akan pastikan UMNO relevan dulu, sekarang dan akan dating.Kita juga akan mendengar pandangan generasi muda yang lebih bermaklumat dan lebih kritikal tidak macam dulu...”. Kesanggupan untuk UMNO berubah adalah perkara pokok, walaupun Najib berkata kesanggupan itu menjadi agendanya, tetapi pada realitinya apakah kepimpinan tertinggi UMNO sanggup berkorban ataupun apakah semua Bahagian sanggup berubah dan apakah semua ahli UMNO sudah bersedia untuk menjadi “the champion” untuk menjadi pengukir utama agenda UMNO.

Inilah persoalan-persoalan yang akan menjadi halangan dan cabaran kepada agenda “transformasi” UMNO. Pelaku-pelakunya seperti Pemimpin UMNO di semua lapisan dan ahli-ahlinya yang melebihi 2 juta orang adalah juga akan menjadi penghalang kepada gerakan “transformasi ini” sekiranya mereka tidak benar-benar menghayati agenda “transformasi” ini. Kata Najib “ ..Kita sudah menerima mesej daripada pilihanraya dulu dan kita akan menampilkan satu imej yang lebih dinamik ,progresif serta mengelak daripada sebarang kecacatan yang boleh mengancam kedudukan kita” Inilah kaedah dan pendekatan “transformasi” yang digariskan oleh Najib . Beliau mahukan UMNO itu berimej dinamik dan progresif. Barulah ia relevan dengan realiti sekarang dan perubahan ini pada Najib akan boleh menarik genarasi muda untuk kembali bersama UMNO. Kata Najib “..Kita mesti menampilkan UMNO sebagai parti yang bermaruah, berintegriti dan bersih. Barulah kita boleh menakluk kemuncak moral. Itu penting dari segi pandangan rakyat terutama generasi muda dan mereka yang terpelajar,mereka ingin melihat parti UMNO yang berkualiti”. Inilah tafsiran Najib kepada tujuan dan matlamat agenda “tranformasi” tersebut iaitu UMNO perlu dijenama semula mengikut realiti minda genarasi muda pada masa kini.

Samada UMNO akan Berjaya dalam agenda “transformasi” ini ataupun tidak pada pandangan Najib “Paling penting ahli-ahli UMNO perlu menginsafi diri bahawa kita berada pada keadaan genting dan kritikal selepas pilihanraya lalu tetapi perancangan yang baik disertai semangat jitu mempu mengembalikan UMNO sebagai jenama boleh diterima rakyat sehingga mencatat kejayaan besar di Bagan Pinang”. Makna UMNO tiada pilihan lain sekiranya UMNO mahu kembali kepada peminat utamanya iaitu UMNO perlu meneruskan agenda “transformasi” ini. Sekiranya mereka gagal UMNO akan terkubur seperti apa yang terjadi di Jepun dan Taiwan.

No comments:

Post a Comment